Als Huidtherapeut krijg ik vaak de vraag: is een chemische peeling nou echt zo ‘chemisch’ als het klinkt? Het antwoord is nee!
Het woord ‘chemisch’ heeft te maken met de ‘chemische’ reactie die in de huid plaatsvindt tijdens de behandeling, dit heeft geen betrekking op de stof/zuur dat gebruikt wordt. In bijna alle gevallen zijn de zuren heel natuurlijk en worden verkregen uit bijvoorbeeld, suikerriet, boomschors van de wilg, melk, pompoen, appels, limoen of amandelen. Niets chemisch aan dus.
Wat gebeurt er met de huid tijdens een ‘chemische’ peeling?
Bij een chemische peeling wordt de huid behandeld met een hoge concentratie van een zuur, bijvoorbeeld glycolzuur, salicylzuur of melkzuur. Deze ingrediënten zorgen ervoor dat dode huidcellen makkelijker loslaten. Hierdoor wordt een frissere en stralende huid zichtbaar. Oneffenheden als littekens, zonschade, pigmentvlekken en acne kunnen verminderen, en daarnaast wordt de aanmaak van collageen en elastine gestimuleerd.
Elke peeling heeft zijn eigen specifieke eigenschappen. Voor ieder huidtype en huidprobleem is er een peeling beschikbaar waardoor er altijd een passende behandeling mogelijk is.
Een overzicht van de meest toegepaste peelings:
Glycolzuur
Glycolzuur wordt gewonnen uit rietsuiker
– Vermindert droogtelijntjes
– Stimuleert aanmaak collageen & elastine
– verminderd pigmentvlekken
– Zeer effectief bij acne
Salicylzuur
Salicylzuur wordt gewonnen uit de boomschors van de wilg
– Vermindering van overtollig talg
– Vermindert verstopte poriën
– Werkt ontstekingsremmend en antibacterieel
Melkzuur
Melkzuur wordt gewonnen zoals de naam al zegt, uit melk
– Geschikt voor de gevoelige huid
– Antimicrobiële werking
TCA
Trichloorazijnzuur
– Geschikt bij een zonbeschadigde huid
– Verminderd littekens en fijne lijntjes
Voorbereiding is belangrijk
Ter voorbereiding op een peeling is het belangrijk twee tot acht weken van te voren een exfoliërende crème/gel te gebruiken om de huid gereed te maken voor de behandeling. Door deze crème/gel te gebruiken kan de peeling beter in de huid door dringen, ook versnelt het het genezingsproces na de behandeling.
Hoe zit het met peelings voor thuis?
Een exfoliant met een lage concentratie glycolzuur (5% -12%) of salicylzuur (0,5% – 2%) kun je rustig thuis aan de slag, het is een geweldige manier om je huid weer die gladde en frisse uitstraling terug te geven. Daarnaast is het een mooie aanvulling om het resultaat van een professionele peeling langer te behouden