Een onzuivere huid met acne is een van de vervelendste en meest voorkomende huidproblemen ter hele wereld. Hoewel acne over het algemeen wordt geassocieerd met tieners en de puberteit, is het een feit dat je op elke leeftijd puistjes kunt krijgen. Wat kun je ertegen doen?

Hoe ontstaan onzuiverheden op de huid?

Wanneer dode huidcellen en talg zich ophopen in de poriën, kunnen deze verstopt raken. De huidbacterie p. acnes kan vervolgens voor ontstekingen zorgen in de verstopte porie. Hormoonveranderingen en een zekere aanleg spelen een belangrijke rol, met name op een verhoogde talgproductie. Maar daarnaast kunnen ook factoren van buitenaf zorgen voor puistjes. Dan hebben we het over het gebruik van verkeerde cosmetica, bepaalde (suikerrijke) voeding, onvoldoende hygiëne (reinigen), zon, roken en stress.

STAP 1: Onzuivere huid reinigen met milde producten

DO’S
Begin om elke ochtend en avond voor het slapen gaan je gezicht te reinigen. Mijn productadvies is hiervoor de huidreiniger op basis van melkzuur, van Meditopics. De zuurgraad van de huid wordt gereduceerd tot pH 3,5, hetgeen ideaal is, voor de behandeling van de gevoelige en vette huid en voor het bestrijden van acné.

DON’TS
Een huid met acne, of het nu om alleen mee-eters gaat of ook puistjes, heeft milde verzorging nodig. Veel producten tegen acne die je bij de drogist kunt kopen zijn echter agressief en verergeren juist de acne. Een goed voorbeeld hiervan zijn reinigingsscrubs; echt niet aan beginnen!!!

STAP 2: Behandelen van acne

DO’S
Een exfoliant is een product op basis van zuren, waarmee dode huidcellen kunnen worden verwijderd. Ofwel: om de verstopte poriën goed schoon te krijgen en ontstekingen tegen te gaan. Exfoliëren moet je opbouwen. Het is het beste om dit om de dag, ’s avonds na het reinigen te doen. De exfoliant breng je aan op de gereinigde huid en hoef je niet af te spoelen. Ons advies is de exfoliant met 2% salicylzuur van Meditopics. Het is trouwens goed om er rekening mee te houden dat het in het begin soms zelfs lijkt alsof het erger is geworden, dat er ineens meer verstoppingen bij zijn gekomen. Dit komt doordat het afschilferen van de cellen ineens harder gaat dan normaal: verstoppingen komen ineens allemaal tegelijk ‘omhoog’.

DON’TS
Wanneer je een allergisch bent voor aspirine, wordt het gebruik van salicylzuur in thuisproducten afgeraden.

STAP 3: Verzorgen van een onzuivere huid

DO’S
Kies dan na het reinigen voor een goede Hydraterende crème met SPF 15 zoals die van Meditopics. Dit is een heel neutrale crème die gewoon doet wat nodig is: de onrustige huid in goede conditie houden en te beschermen (en vooral niet irriteren). Van april tot en met september is het belangrijk elke ochtend ook een zonnebrandcrème aan te brengen. De zonbescherming UVA / UVB SPF 50 van Meditopics is hier goed geschikt voor.

DON’TS
Wees voorzichtig en doe niets wat de onzuivere huid kan irriteren. Vermijd geparfumeerde producten en producten met gedenatureerd alcohol.