Keratosis Pilaris kenmerkt zich door kleine rode bultjes die veelal voorkomen op de bovenarmen, bovenbenen, billen, rug en soms ook op de wangen. De plekken voelen vaak ruw en bobbelig aan. Meestal geeft keratosis pilaris geen klachten, maar soms kunnen er ontstekingen ontstaan, die resulteren in puistjes.
Gek genoeg is de naam keratosis pilaris niet erg bekend maar ruim 40% van de volwassenen heeft er last van. Misschien herken je het zelf wel.

Een soort kippenvel
Keratosis pilaris is een probleem dat zich kenmerkt door bultjes op de huid, die ontstaan doordat de haarfollikel verstopt is door de lichaamseigen stof keratine. Keratine is een eiwit en komt onder andere voor in de buitenste laag van de huid (epidermis). Door de verstopping van keratine en de ophoping van dode huidcellen rond de haarfollikel, kan de huid ruw, haast als schuurpapier aanvoelen. De bultjes kunnen soms lijken op kippenvel. Ook kan de huid wat rood zijn.

Mensen met aanleg voor eczeem, astma en hooikoorts hebben vaker last van keratosis pilaris. Ook als je huid droog is, kan je meer last hebben. Verder lijkt er ook een genetische component te bestaan.

Wat kun je doen?
Hoewel je keratosis pilaris niet echt kan genezen kun je er zelf wel een aantal dingen aan doen om de rode bultjes en het ruw gevoel te verminderen.

• De kleine verstoppingen kan je voorkomen door regelmatig een exfoliant te gebruiken, dus niet gaan scrubben. De beste optie is salicylzuur. Voor het gezicht kan je 1 of 2% gebruiken, voor het lichaam 2-4%.
• Hou je huid goed vet en gehydrateerd. Hoe droger de huid is, hoe meer last je hebt. Om deze reden zie je dat de klachten in de winter meestal erger zijn dan in de zomer.
• Gebruik zo veel mogelijk ongeparfumeerde producten en smeer je direct na het wassen in met een wat vettere crème.
• Niet te heet en te lang douchen, de huid zachtjes af te drogen

Zijn bovengenoemde maatregelen niet voldoende, maak dan een keer een afspraak met de Huidtherapeut. Wellicht kan een behandelingen als een chemische peeling of laser therapie zinvol zijn.