Lijkt het jou ook zo fijn om nooit meer je benen, oksels of bikinilijn te hoven scheren ?
In deze blog vertelt Jennifer Mos, Huidtherapeut bij Medical Cosmetics wat permanente ontharing door middel van laser en IPL inhoudt en wat de verschillen tussen de behandelmethodes zijn

Wat is laser?
Het woord laser staat voor Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation.
Tijdens het ontharen met een laser zendt het apparaat lichtflitsen van één golflengte (één kleur) uit in de vorm van een dunne, maar sterke straal die door de huid heen gaat. Het voordeel van deze techniek is dat er geen licht verloren gaat, waardoor het een uiterst effectieve aanpak is van ongewenste haargroei. Deze behandeling duurt wat relatief wat langer dan IPL, aangezien de laser alleen kleine oppervlakten per flits kan bereiken. Voor een effectief resultaat zijn er +/- 8 behandelingen nodig.

Door de hoge effectiviteit van de behandelingen en de hoge kwaliteit van de laser, liggen de tarieven van behandelingen met laser net iets hoger dan de tarieven van de IPL behandeling. Bij laserontharen worden vaak tot 80% van de haren permanent gereduceerd.

Wat is IPL?
Bij IPL of Intense Pulsed Light, wordt het licht in meerdere golflengten en kleuren uitgezonden. De energie en de warmte wordt dus verspreidt over een groter oppervlak. Hierdoor is het licht van IPL veel minder sterk dan die van de laser en worden haarzakjes minder effectief behandeld.
De duur van een IPL behandeling is meestal korter dan die van het laserontharen, omdat er in een behandeling grote oppervlakten behandelt kunnen worden. Voor het gewenste resultaat zijn er echter wel veel meer behandelingen nodig dan bij de laser. De IPL behandeling is dus minder effectief en de kans op het terugroeien van haren is een stuk groter.

Wat is ontharen met laser of IPL ?
Veel behandelaars beweren dat ze haar permanent kunnen verwijderen met laser of IPL. De realiteit is dat er altijd haartjes zullen zijn die de laser- of IPL-behandeling overleven. Zelfs na meerder behandelingen kan tot wel 20% van het behandelde haar de behandeling overleven. Veel Huidtherapeuten hanteren daarom tegenwoordig liever de term ‘permanente reductie van haar’.

Tijdens de behandeling wordt er gebruik gemaakt van selectieve foto-thermolyse. Dit betekent dat er lichtenergie wordt omgezet om haarzakjes kapot te maken, zodat er geen haar meer uit kan groeien. dit geldt zowel voor laserontharing als voor IPL ontharen.

Tijdens de behandeling worden haarzakjes vernietigd door de lichtflitsen. De flitsen zenden steeds korte energiepulsen uit, die worden opgenomen door het pigment in de haren. Het pigment in het haar geleidt de energiepuls naar het haarzakje en vernietigd het haarzakje. Dit zorgt ervoor dat er minder haren terug komen en de ongewenste haargroei wordt verminderd.”

In principe is ontharing door middel van laser of IPL niet gevaarlijk, mits de apparatuur door gediplomeerde specialisten wordt gebruikt. Wij adviseren om uit te kijken voor laser en IPL behandelingen bij onbevoegde praktijken. Zij hebben vaak weinig kennis van de apparatuur en het effect van het apparaat. Het gevolg hiervan is dat de behandeling dan juist gevaarlijk kan zijn en kan resulteren in brandwonden, pigmentvlekken en littekens. Het is daarom uiterst belangrijk om de laserbehandeling of IPL behandeling te laten uitvoeren door specialisten, zoals huidtherapeuten.