Littekens

Littekens zijn er in vele soorten en maten en vrijwel iedereen heeft wel één of meerdere littekens. Gelukkig genezen littekens vaak goed en zijn ze met het verstrijken van de tijd meestal nauwelijks meer zichtbaar. Maar wat als er sprake is van een slechte genezing en er een cosmetisch storend litteken ontstaat? Dan kun je kiezen voor een behandeling om het litteken te vervagen, ook kunnen klachten als roodheid, jeuk en pijn van het litteken na behandeling afnemen.

Oorzaken littekenweefsel

Een litteken ontstaat wanneer de huid zich hersteld na een huidbeschadiging als gevolg van een ongeval, huidziekte of een operatie. Hoe meer de huid is beschadigd, hoe langer is het genezingsproces en des te groter de kans dat er een cosmetisch storend litteken achterblijft.

Soorten littekens

Een litteken ontstaat na een operatieve ingreep, een trauma of na een huidziekte. Littekens in het gezicht worden vaak ontwikkeld door aanwezigheid van acne. Een operatieve litteken is een zichtbare herinnering aan een beschadiging van de huid en kan vervelende klachten met zich meebrengen. Een litteken kan bewegingsbeperking en pijn veroorzaken. Ook kan een litteken sterk afwijken van de normale huidskleur. Bij acne wordt de huid beschadigt door de heftige ontstekingsreactie in de huid. Meestal is er een direct verband tussen de ernst van de ontsteking en de mate van littekenvorming in reactie daarop. Sommige mensen ontwikkelen echter ook relatief grote littekens op basis van vrij oppervlakkige en kleine acne-ontstekingen. Het blijkt dat de gevoeligheid voor het maken van littekens sterk verschilt van persoon tot persoon. De littekens treden op als putjes, deukjes, verheven plekjes en andere onregelmatigheden op de huid. Er kunnen roodbruine kleurverschillen zichtbaar zijn, poriën zijn grof en de huid voelt onregelmatig aan.

Waarom jeuken littekens?

Vaak ondervind je jeuk bij verse littekens. Dat komt omdat je lichaam bezig is om je huid te repareren. Daarbij speelt ook vaak een tekort aan vocht mee. Een beschadigde huid kan namelijk minder gemakkelijk vocht vasthouden. Het kan zelfs zijn dat een litteken jaren later nog gaat jeuken.

Behandeling littekens

Elk litteken heeft zijn eigen kenmerken en verdient zijn eigen behandeling. Na een vrijblijvend intakegesprek maakt de huidtherapeut een persoonlijk behandelplan. De huidteherapeut zal verschillende behandeling combineren en toepassen, zoals medische peelings of een micro-needling behandeling.

Vergoeding zorgverzekeraar

De behandeling van (acne)littekens kan in de meeste gevallen geheel of gedeeltelijk vergoed worden vanuit uw aanvullende verzekering. Vergoedingen kunnen per zorgverzekeraar verschillen. Als huidtherapeut zijn wij direct toegankelijk, maar in sommige gevallen is er een extra verwijsbrief van jouw huisarts nodig.

Littekens ontstaan na een operatieve ingreep, een trauma of na een huidziekteLittekens ontstaan na een operatieve ingreep, een trauma of na een huidziekte
Littekens ontstaan na een operatieve ingreep, een trauma of na een huidziekteLittekens ontstaan na een operatieve ingreep, een trauma of na een huidziekte

Storende littekens na acne, operatie of huidbeschadiging?

Wij kunnen je helpen het litteken te vervagen.

Tarieven behandelen littekens

Medische peeling Losse behandeling
Oppervlakkige Glycolzuurpeeling 85,00
Diepgaande TCA peeling 150,00
Micro-needling Losse behandeling
Klein oppervlakte 85,00
Groot oppervlakte (gehele gelaat) 125,00
Kuur van 6 behandelingen groot oppervlakte 549,00

Alle genoemde prijzen zijn prijspeil 2023 en inclusief btw.

Ja, ik heb interesse in het laten behandelen van littekens

Maak hieronder je afspraak voor een gratis en vrijblijvend intakegesprek of stel je vraag.

Wij respecteren jouw privacy.

Ontdek hoe eenvoudig het verzorgen van een mooie en gezonde huid kan zijn!

Ontvang elke maand de beste huidverzorgingstips en meer eenvoudig via de e-mail...
Ja, inspireer mij!