Er is maar een ingrediënt waarvan wetenschappelijk is vastgesteld dat het fijne lijntjes en rimpels kan verminderen: retinol en het daaruit afgeleide tretinoïne (vitamine A-zuur). Retinol is een van de bekendste vormen van vitamine A. Wat doet het en kun je het zomaar gebruiken? Kan het je huid jonger maken en pigmentvlekken en acne verminderen? Het gebruik van retinol heeft wel wat instructie nodig. Benieuwd naar de werking van retinol en de tips die de huidtherapeut heeft? In dit blogbericht leggen we alles uit.

Retinol
Vitamine A-zuur (tretinoïne) is een stof die diep in de huid binnendringt en de huidstructuur kan verbeteren. Crèmes met vitamine-A zuur zijn alleen verkrijgbaar op doktersrecept. Retinol is een mildere versie hiervan en zorgt minder snel voor irritatie. In de huid wordt retinol getransformeerd tot retinoïnezuur, dat zich kan binden aan nieuwe huidcellen. Deze cellen worden gestimuleerd en gaan zich sneller vernieuwen. Dit zorgt voor huidverbetering. Diverse wetenschappelijke klinische onderzoeken hebben uitgewezen dat retinol een van de weinige ingrediënten in huidverzorgingsproducten is, dat daadwerkelijk effect heeft.

Effecten van retinol op de huid
Vertragen van huidveroudering
Retinol stimuleert de productie van collageen en elastine in de huid de belangrijkste elementen voor een stevige en soepele huid. Dit zorgt voor minder diepe rimpels, die bijvoorbeeld het gevolg zijn van blootstelling aan zonlicht, en vervaging van fijne lijntjes. Ook zorgt retinol dat de bindweefselcellen (die collageen en elastine produceren) langer in een goede conditie blijven, dus stel je huidveroudering een beetje uit.

Verminderen van pigmentvlekken
Een mooi kenmerk van retinol is dat het in staat is om de huidtint egaal te maken bij mensen met pigmentvlekken. Pigmentvlekken ontstaan door overactieve pigmentcellen, onder meer door langdurig veel blootstelling aan de zon. Denk aan ouderdomsvlekken. Retinol kan de werking van pigmentcellen kalmeren.

Tegengaan van puistjes en mee-eters
Vitamine A-zuur is geen recente ontdekking in huidverzorging, Het wordt al jaren door artsen voorgeschreven tegen acne. Vitamine A-zuur kan de talgklieren met mee-eters ontstoppen en het verwijdert dode huidcellen. Het stimuleert de aanmaak van gezonde huidcellen, ook rond de poriën, waardoor deze minder snel verstopt raken en puistjes worden voorkomen.