Huidveroudering is een normaal verschijnsel en is onvermijdelijk bij alle mensen. Huidveroudering begint eigenlijk al vanaf het twintigste jaar maar wordt pas echt zichtbaar tussen de 35ste en 40ste jaar. De snelheid en de mate waarmee de huid veroudert wordt deels door erfelijke en deels door uitwendige factoren bepaald. Ook de leefstijl van de persoon speelt bij huidveroudering een belangrijke rol.

Hoe ontstaat huidveroudering eigenlijk?
Er bestaan twee soorten huidveroudering:

  • intrinsieke huidveroudering (van binnen uit) ofwel de natuurlijke veroudering veroorzaakt door onze eigen genen, bezorgt ons fijne rimpeltjes, een dunnere huid, minder vet en botmassa waardoor het gezicht wat gaat invallen.
  • extrinsieke huidveroudering (van buitenaf) betreft een versnelde huidveroudering veroorzaakt door overmatige blootstelling aan externe huidverouderende factoren.

Deze vorm van huidveroudering wordt met name veroorzaakt door uv-straling, roken, alcohol, stress, ongezonde voedingspatroon en leefwijze.
Een extrinsiek verouderde huid wordt gekenmerkt door rimpels en pigmentvlekken.

Wat kan ik doen om huidveroudering tegen te gaan?
Gelukkig hebben wij een aantal tips om met name de extrinsieke huidveroudering tegen te gaan!

Tip 1
De gouden tip: zonnebrandcrème is de nummer 1 antirimpelcrème
De zon is een belangrijke bron van vitamine D, maar overdrijf niet. UV-stralen zijn de grootste oorzaak van huidveroudering. De belangrijkste maatregel die je kunt nemen om je huid te beschermen tegen de zon is om dagelijks een zonnebrandcrème factor 30 te gebruiken. Vermijd daarnaast de zonnebank en overmatige blootstelling aan de zon.

Tip 2
Hyaluronzuur: voor de beste hydratatie van de huid
Naarmate we ouder worden neemt het hyaluronzuur in onze gewrichten, botten en huid af. De huid zal daarom op latere leeftijd minder soepel worden en wat gaan invallen. Eén van de huidverzorgingsproducten die echt iets kan doen tegen fijne lijntjes is een hyaluronzuur, deze lichaamseigen stof houdt vocht beter vast in de huid waardoor fijne lijntjes opgevuld worden.

Tip 3
Retinol: populair ingrediënten in antirimpelscrèmes
Retinol is een milde vorm van vitamine A en is een stof die in de huid wordt omgezet naar retinoinezuur, dat zich kan binden aan nieuwe huidcellen. Deze cellen worden gestimuleerd en gaan zich sneller vernieuwen. Dit zorgt voor een verbetering van de huidstructuur, rimpeltjes en pigmentvlekken als gevolg van zonbeschadiging.

Wat als crèmes niet voldoende meer helpen….
Heb je echt genoeg van die rimpels, huidverslapping, couperose (rode vaatjes), pigmentvlekken of littekentjes, dan zul je toch over moeten gaan op een huidbehandeling.

Tip 4
IPL-behandeling: weg met ontsierende rode vaatje of pigmentvlekken
Couperose en andere roodheden kunnen goed behandeld worden door middel van IPL. Het licht wordt geabsorbeerd door het bloed (hemoglobine) in de bloedvaatjes en omgezet in warmte. De vaatjes worden door dit proces vernietigd en zullen zichtbaar verminderen.

Met IPL kunnen ook verschillende soorten pigmentaties behandeld worden, zoals: zonneschade, pigmentaties na wondjes of acne en ouderdomsvlekken. Door de warmte en de lichtflitsen die per puls op de huid gezet worden, wordt het pigment zodanig verwarmt dat het pigment afgebroken wordt. Het pigment vervaagd geleidelijk na een aantal dagen.

Tip 5
Peelings: effectief tegen talloze huidproblemen
De werking van een peeling is eigenlijk een gecontroleerde huidbeschadiging geven aan de huid waardoor deze geactiveerd wordt, zichzelf hersteld, huidveroudering tegen gaat en in een betere conditie is dan voor de behandeling. Een huid in topconditie is stralend, fijn en egaal.

Tip 6
Micro-needling: voor een zichtbare huidverbetering
Met micro-needling (een vorm van Collageen Inductie Therapie) wordt, door middel van hele kleine, steriele naaldjes die vibrerend op de huid terecht komen, kleine openingen in de huid gemaakt. Diep in de huid wordt het natuurlijke herstelproces geactiveerd waarbij collageen en elastine wordt aangemaakt. De huid wordt steviger en voller en de huidteint egaler en stralender.