Helpt de zon tegen acne? Een beetje zon is goed voor het humeur en de huid.

Zonlicht heeft namelijk goede én slechte invloeden op de huid met puistjes.

Maar hoe zit dit nou precies, wij leggen het je uit.

Voordelen van zon op puistjes

Om eerlijk te zijn zitten er ook echt wel wat voordelen aan zonlicht voor de huid met puistjes. De zon helpt het vernietigen van de C. acnes-bacterie, deze bacterie speelt soms een rol bij de huidontstekingen die leiden tot puistjes. Daarnaast droogt de zon de huid wat uit, dat kan tijdelijk ook een lichte verbetering geven, omdat dit ontstekingsprocessen iets tempert. Verder hebben veel mensen in de zomermaanden minder stress. En dat helpt want stress is een belangrijke factor van acne. Ten slotte: een bruin kleurtje camoufleert de roodheid van de puistjes.

Maar ondanks deze voordelen blijft mijn advies om je huid met puistjes niet te veel bloot te stellen aan de zon. Dat heeft te maken met de andere kant van dit verhaal …

Nadeel: dikkere huid door zon stimuleert puistjes

Ik had het net over dat de zon de huid wat uitdroogt en dit een huid met puistjes tijdelijk wat betering kan geven, Het nadeel hiervan is dat de huid als tegenreactie juist meer talg gaat aanmaken om de droogte tegen te gaan. Hierdoor wordt de huid vaak na een rustige periode juist weer vetter en krijgen bacteriën meer kans.

Een ander groot nadelig effect is dat onder invloed van zonlicht de buitenste laag van je huid namelijk wat dikker wordt. Hierdoor kunnen verstoppingen ontstaan in de haarfollikels, en zo neemt de kans op puistjes juist weer toe. Deze effecten ontstaan niet na een dagje zon, maar op wat langere termijn. Dat kan verklaren waarom de meeste huidproblemen juist in het najaar ontstaan of verergeren …

Zonnebrandcrème bij acne, puistjes of vette huid? Doen!

Voordat ik je vertel wat je kunt doen om zomerse puistjes en irritatie te voorkomen iets heel belangrijks: bescherm je huid met zonnebrandcrème! Misschien staat het je wat tegen dit omdat je huid toch al vettig is. Maar de huid met acne of puistjes heeft juist heel hard bescherming nodig tegen de schadelijke effecten van uv straling. Zo voorkom je huidkanker en versnelde huidveroudering. Sommige mensen denken trouwens dat je van zonnebrandcrème juist puistjes krijgt, maar dat zit net anders. Zweet is de echte boosdoener.

Als je het warm krijgt van de zon, ga je meer zweten. Handig, want je koelt af als dat vocht van je huid verdampt. Maar zonnebrandcrème op je huid maakt wat lastiger voor zweet om te verdampen. Poriën kunnen door het zweet verstopt raken, en dát kan acneklachten en puistjes verergeren. De manier om puistjes na gebruik van zonnebrandcrème te voorkomen? Je huid reinigen. En je slaat daarmee twee vliegen in één klap: goed reinigen helpt ook om irritatie door de zon te voorkomen.

Salicylzuur: speciaal voor de onrustige huid

Salicylzuur is bewezen een van de best werkende cosmetische ingrediënten voor de (thuis)behandeling van puistjes. Deze stof werkt exfoliërend: dode huidcellen laten los en poriën worden gezuiverd. De exfoliant van Meditopics bevat een voldoende hoge concentratie salicylzuur om puistjes en onzuiverheden aan te pakken.

Meer weten?

Meer weten over acne door de zon en welke behandelingen er ingezet kunnen worden om jouw onrustige huid weer onder controle te krijgen. Of de behandeling die jouw huid preventief tegen zonneschade helpt beschermen. Neem gerust contact met ons op voor een gratis en vrijblijvend consult.