Fibromen (steelwratjes)

Een mooie huid is glad en ziet er gezond uit. Naarmate we ouder worden kan de huid oneffenheden gaan vertonen. Fibromen, bindweefselbultjes of steelwratjes lijken soms uit het niets tevoorschijn te komen. En het is heel normaal dat je je daaraan stoort. Dit soort kleine huidaandoeningen zijn eenvoudig te behandelen. Er is slechts één behandeling nodig om verlost bent van dat ontsierende bultje.

Oorzaken fibromen (steelwratjes)

De oorzaak van het ontwikkelen van fibromen is niet bekend. Wel is er een relatie tussen fibromen en lichaamsgebieden waar veel wrijving plaatsvind. Plekken zoals je nek, hals, oksels en het gebied rondom je liezen hebben de meeste kans om een fibroom te ontwikkelen. Het komt bovendien vaak voor dat een steelwrat zich kan ontwikkelen op een ooglid. Fibromen kunnen zich bovendien ook op andere plekken op het lichaam ontwikkelen.

Soorten fibromen

 • Fibromen (steelwratjes) | Fibromen zijn goedaardige kleine uitstulpinkjes van de huid die kunnen verschillen in grootte. Ze zijn over het algemeen huidkleurig, maar kunnen ook licht gepigmenteerd zijn. Deze steelwratjes komen voornamelijk voor in het gelaat, hals en onder de oksels.
 • Cherry angiomen (Kersenwratjes) | Cherry angiomen zijn goedaardige huidaandoeningen. Ze komen veel voor en zijn een onschuldige huidaandoening. In de puberteit kunnen deze rode zwellinkjes ontstaan, maar in de meeste gevallen ontstaan ze op middelbare leeftijd. Daarna kan het aantal angiomen toenemen. Vrijwel iedere oudere persoon kan er één of meerdere op zijn lichaam hebben.
 • Verrucae seborrhoïcae (ouderdomswratjes) | Verruca seborrhoïcae zijn goedaardige vlakke, ronde, geel tot donkerbruine huid aangroeisels en ontstaan meestal op volwassen leeftijd. Deze ouderdomswratjes komen voornamelijk voor op de romp en in het gelaat en kunnen als cosmetisch storend worden ervaren.
 • Dermatosis papulosa nigra | Dermatosis papulosa nigra zijn kleine donkerbruin tot zwart gekleurde verheven plekjes, die vooral voorkomen bij mensen met een gepigmenteerde huid. De voorkeursplaatsen voor de vlekjes zijn het gelaat en de hals.
 • Xanthelasma (cholesterolophopingen onder de ogen) | Xanthelasma is een gelige platte vetophopingen rondom de ogen. Het kan zich manifesteren zowel op het bovenste ooglid als het onderste. Het begint vaak met een klein bultje en breidt zich daarna uit tot een groter plekje net onder de huid. Xanthelasma komt vaak voor bij mensen van gemiddelde leeftijd en ouderen.

Steelwrat verwijderen? De behandeling van fibromen

Het verwijderen van steelwratjes en andere soorten fibromen noemen we coagulatie. De bultjes e.d. kunnen op eenvoudige manier weggebrand worden met een cauteerstift. Electro cauterisatie wordt gebruikt bij verwijdering van sterk doorbloed weefsel. Het principe van electro cauterisatie berust op het wegbranden van weefsel door hoge temperatuur.

Steelwratjes zelf verwijderen?

Een fibroom zelf weghalen wordt niet aangeraden. Een steelwrat verdwijnt bovendien ook niet uit zichzelf. Een fibroom kan zich ook ontwikkelen en groter worden naarmate tijd vordert. Het is bovendien medisch niet noodzakelijk om een fibroom te verwijderen. Fibromen worden vaak vanuit cosmetisch oogpunt verwijderd. Dit kun je het beste laten doen door een specialist.

Alhoewel het mogelijk is zelf een steelwratje te verwijderen, raden we dit niet aan. Zo bestaat de kans dat je het niet goed verwijdert of als gevolg van een verkeerde behandeling te maken krijgt met een groter wordende fibroom en/of een ontsteking.

Er zijn zelfzorgproducten zoals een steelwratverwijderaan waarmee je zelf aan de slag kunt gaan. Deze producten maken meestal gebruik van de aanstipmethode voor het bevriezen van het wratje, of werken door middel van een afknijpende werking. Door middel van een pleisterklem wordt dan de bloedtoevoer afgekneld.

 • Met de aanstipmethode. Dit proces wordt cryotherapie genoemd en wordt bereikt door de wrat te bevriezen. Cryotherapie kan de cellen doden die de fibroom veroorzaken, waardoor deze langzaam en uiteindelijk verdwijnt.

 • Met een pleisterklem. Dit product wordt over de wrat aangebracht en sluit de bloedtoevoer af. Uiteindelijk zal de wrat uitdrogen en eraf vallen. Het is slim om minimaal zes dagen te wachten voordat je de pleisterklem verwijdert.

Let op, dat je niet met een schaartje, mes of touwtje zelf aan de slag gaat. Het wegsnijden of knippen van de uitstulping kan een infectie en hevig bloeden tot gevolg hebben.

Steelwrat laten verwijderen door huidspecialist

Het zelf verwijderen van een steelwratje raden we af. Onze huidtherapeuten hebben namelijk meer ervaring met het weghalen van fibromen en kunnen het daarnaast op een verantwoorde wijze uitvoeren, zodat jij er minder last van ondervind en een mooier eindresultaat zult waarnemen.

Er zijn verschillende manieren om steelwratjes te behandelen.

Laat je de steelwratjes verwijderen door een professional, dan zijn er 4 opties:

 • Wegknippen. Bij sommige wratjes is het mogelijk ze weg te knippen met een steriele schaar. Vaak is er dan geen verdoving nodig. In het geval het gaat om een groter exemplaar maken we gebruik van een plaatselijke verdoving.

 • Wegschrapen. Kleine fibromen/steelwratjes kunnen het beste weggeschraapt worden. Rond de te behandelen huid wordt dan een verdoving aangebracht. Daarna zal een van onze huidtherapeuten met behulp van een mesje het steelwratje wegschaven.

 • Cryotherapie. In dit geval gaat het om het bevriezen van de fibroom met vloeibaar stikstof. Deze methode wordt doorgaans niet aanbevolen voor het behandelen van steelwratjes in je gezicht, omdat het in enkele gevallen leidt tot littekens.

 • Electrocoagulatie. Bij elektrocoagulatie worden uitstulpingen (typen fibromen) met een stroomstoot verwijderd. Dat werkt als volgt, een naaldje wordt enkele millimeters in het plekje ingebracht en wordt van constante stroom voorzien. Dit blokkeert de bloedtoevoer en vernietigd de cellen van de fibroom, waardoor het afsterft.

Voor het verwijderen van een steelwratje is slechts één behandeling nodig!

Tarieven coagulatie

Steelwratjes of bindweefselbultjes Vanaf 49,00

Bovenstaande tarieven zijn prijspeil 2023 en inclusief btw.

Ja, ik heb interesse in coagulatie

Maak hieronder je afspraak voor een gratis en vrijblijvend intakegesprek of stel je vraag.

Wij respecteren jouw privacy.

Ontdek hoe eenvoudig het verzorgen van een mooie en gezonde huid kan zijn!

Ontvang elke maand de beste huidverzorgingstips en meer eenvoudig via de e-mail...
Ja, inspireer mij!