Alles over huidveroudering en de zon.

De zon is je grootste vriend en tegelijk ook je ergste vijand. Door de zon maakt het lichaam Vitamine D aan  dat goed is voor o.a. onze botten daarnaast worden we natuurlijk ook gewoon blij van de zon. Maar diezelfde zon kan ook de veroorzaker zijn van huidkanker, pigmentvlekken en huidveroudering Maar hoe zit dat nou precies?

Verschillende uv-straling

Om een goed beeld te krijgen wat de zon doet voor de huid is het belangrijk te weten dat er verschillende UV stralen zijn.

– uv-B is voornamelijk in de lente en zomer aanwezig. Deze straling zorgt ervoor dat we bruin worden, maar ook dat onze huid zonder bescherming verbrandt. Daarnaast kan uv-B allergische reacties veroorzaken. In mindere mate dan uv-A speelt ook uv-B-straling een rol bij de vorming van huidkanker.

– uv-A is het hele jaar aanwezig, dus ook in de herfst en winter, en wordt niet tegengehouden door wolken of glas. In tegenstelling tot uv-B dringt deze straling diep door in de huid − tot de cellen van de lederhuid − maar doet geen pijn. Wie veel en vaak zonder bescherming blootstaat aan uv-A-straling, loopt een groot risico op snelle huidveroudering. Deze straling speelt ook een belangrijke rol bij de vorming van huidkanker. Niet voor niets de A in uv-A voor aging

– uv-C straling is de schadelijkste soort uv-straling. Gelukkig  houdt de ozonlaag deze stralen goed tegen

Wat voor invloed heeft de zon op je huid ?

Bij vroegtijdige tekenen van huidveroudering is de zon oorzaak nummer één. Alle zichtbare tekenen van huidveroudering door de zon noem je zonneschade. Dit kan zowel op lange termijn als op korte termijn zichtbaar worden in de huid.

Het eiwit collageen zorgt voor de stevigheid van de huid. De zon kan dit eiwit beschadigen en zo de afbraak van collageen veroorzaken hierdoor verliest je huid stevigheid en elasticiteit en krijg je sneller fijn lijntjes en rimpeltjes

De meest voorkomende oorzaak van pigmentvlekken is (overmatige) blootstelling van je huid aan de zon. De aanmaak van melanine wordt namelijk gestimuleerd door zonlicht. Pigmentvlekken ontstaan dan ook vaak op plekken waar je huid regelmatig in aanraking komt met zonlicht, bijvoorbeeld in je gezicht, je hals en op je handen. Hoe meer je je huid aan de zon blootstelt, hoe groter de kans op pigmentvlekken.

Hoe voorkom je huidveroudering door de zon?

Wil je je huid goed beschermen tegen de zon ? dan is mijn advies: smeren, smeren, smeren.

Smeer je elke dag goed in dus ook in de winter met minimaal factor 15 en kies ind e zonnige zomer maanden minimaal voor factor 30.  Een goede zonbescherming beschermt tegen zowel uv B als uv A en heeft minimaal SPF 15 in de wintermaanden of 30 in de zomermaanden. Breng de zonbescherming royaal en regelmatig aan voor een optimale bescherming van de huid.

Is het een dagje bewolkt of ben je van plan in de schaduw te blijven? Smeer je dan ok goed in. uvA stralen komen  namelijk door de wolken heen en zijn er dus altijd. Wil je je gezicht een goede dagelijkse portie zonbescherming geven? Kies dan voor een dagcrème met SPF. Zo weet je zeker dat je huid altijd goed beschermd is.

Meer weten?

Meer weten over huidveroudering door de zon en welke behandelingen er ingezet kunnen worden om jouw huid preventief tegen zonneschade te beschermen. Of de behandeling die jou helpt om de zonneschade zoals pigmentvlekken en fijne lijntjes aan te pakken. Neem gerust contact met ons op voor een gratis en vrijblijvend consult.