Groeien de haren na het scheren dikker en donkerder terug? Wordt de haargroei
door harsen minder? Groeien haren in de zomer sneller? Wat is de beste manier van ontharen?
Dit zijn veel gestelde vragen over (ont)haren

  1. Groeien de haren na het scheren dikker en donkerder terug?

Na het scheren kun je al binnen enkele dagen stoppels voelen. Dit is een heel onaangenaam gevoel en het lijkt alsof de haren dikken en stugger zijn. Maar is dat ook zo?

Het antwoord is nee, echt niet. Het kan wel zo lijken want het uiteinde van het haartje is vaak dunner dan de aanzet. Voor de scheerbeurt zullen de haartjes er dunner uitzien dan de stoppeltjes die ervoor terugkomen.

  1. Wordt de haargroei door harsen minder?

Door regelmatig te harsen kan de haargroei inderdaad minder worden. Door het steeds weer opnieuw uittrekken van de haren kunnen de haarfollikels beschadigd raken, waardoor er dus op den duur minder haargroei is.

  1. Groeien haren sneller in de zomer?

Onderzoeken hebben uitgewezen dat de haargroei per seizoen kan verschillen. Er is aangetoond dat baardgroei het traagst is in de maanden januari en februari en in de maanden maart tot juli  de haargroei sneller gaat, dit kan tot wel 60% sneller gaan. Daarnaast is de mate van haaruitval ook afhankelijk van het seizoen, in de zomerperiode verlies je minder haar.

  1. Huid beschadigen door ontharen?

Vaak zien we bij het epileren van de haartjes  onderhuidse littekens ontstaan. Dit komt door de irritatie of huidbeschadiging die ontstaat bij het uittrekken van de haartjes. Ook zien we regelmatig bij het harsen/ waxen  hyperpigmentatie ontstaan. Ben je gevoelig voor pigmentvorming kies dan liever voor een andere vorm van ontharen.

  1. Wat is de beste manier van ontharen?

We maken onderscheid uit 3 verschillende ontharingsmethodes het depileren, epileren en ontharen d.m.v. laser of licht.  Onder depileren valt het scheren en het gebruik van ontharingscrème waarbij alleen het zichtbare gedeelte van het haartje wordt verwijderd tot aan de oppervlakte van de huid. Dit is een snelle en pijnloze manier, waarbij wel snel weer stoppels zichtbaar en voelbaar kunnen zijn.  Bij epileren wordt ook de haarwortel verwijderd, zoals bij harsen, waxen en epileren met pincet. De haren zullen bij deze methode langer wegblijven maar zorgen vaak wel voor huidirritatie en ingegroeide haartjes.  Bij het ontharen van laser en licht wordt de haarfollikel zodanig beschadig dat het ervoor zorgt dat er geen haartje meer kan terug groeien. Het voordeel is dat de haren definitief weg blijven maar de behandeling zelf kan wel gevoelig zijn. Wat voor jou de beste manier is  hangt af van jou persoonlijke voorkeur.

  1. Waarom is donkerder haar makkelijker weg te laseren?

Ontharen d.m.v. laser of licht is gebaseerd op selectieve fotothermolyse. Door de hoeveelheid aanwezig pigment de haarfollikel wordt warmte geabsorbeerd, waarna de haarfollikel wordt uitgeschakeld. Hoe lichter de huid en hoe donkerder de haren, hoe groter de kans op snel succes. Houd er wel rekening mee dat dit traject vele weken duurt en dat er altijd meerdere behandelingen nodig zijn.

Meer weten?

Meer weten over laserontharen Neem gerust contact met ons op voor een gratis en vrijblijvend consult.